Als je aan vakantie in Frankrijk denkt, dan denk je misschien meteen aan stranden, bergen of grote steden. Maar eerlijk gezegd… wat het écht bijzonder maakt, dat is het terroir. Een gîte huren voelt een beetje alsof je even een local wordt : je brood halen bij de dorpsbakker, een praatje maken met de kaasboer, de geur van de markt op zaterdagochtend. Maar goed, waar moet je dan zijn om dit ten volle te beleven ? Laten we samen een klein rondje door Frankrijk maken, langs regio’s die écht de moeite zijn.
Voor ik de tour begin, nog een tip die ik zelf vaak gebruik om een authentiek verblijf te vinden : https://www.camping-authentique.fr. Handig als je een gîte wil combineren met een paar nachten dichter bij de natuur. Maar nu : de regio’s die je zeker moet ontdekken.
Dordogne : foie gras en middeleeuwse dorpjes
Ben je een liefhebber van lekker eten (wie niet eigenlijk ?), dan is de Dordogne een schot in de roos. De eerste keer dat ik er een confit de canard at in een klein aubergedorpje, wist ik meteen waarom zoveel mensen terugkomen. De gîtes zijn vaak oude boerderijen in natuursteen, met grote open haarden waar je in de herfst kastanjes kunt poffen. Zie je het al voor je ?
Bretagne : crêpes en zilte zeelucht
Een compleet ander decor : Bretagne. Een gîte op een paar kilometer van de kust betekent verse vis op de markt in de ochtend en een galette-saucisse na een stevige strandwandeling. Wat ik er zo fijn aan vind ? De mix van ruige zee, frisse wind en de warme gastvrijheid van de Bretons. En geloof me, de zonsondergangen aan de Côte de Granit Rose zijn echt onvergetelijk.
Provence : lavendel, wijn en zingende krekels
In de Provence vertraagt de tijd. Gîtes ademen hier de geur van warme steen, olijfolie en kruiden. Je wordt wakker met het geluid van krekels, haalt rijpe tomaten op de markt, en ’s avonds gaat er een fles rosé uit Bandol open. Sommigen vinden het cliché, ik vind het gewoon genieten. Kleine tip : in de zomer zit het hier bomvol, dus reserveren moet je echt ruim op tijd doen.
Pays Basque : karakter en piment d’Espelette
Hou je van regio’s met een sterke eigen identiteit ? Dan is het Baskenland een topper. Gîtes liggen er vaak in de bergen met uitzicht op groene valleien, en je staat zo op een dorpsfeest of bij een potje pelote basque. Eten draait er rond Bayonne-ham, schapenkaas en natuurlijk de beroemde piment d’Espelette. En het mooiste : binnen twintig minuten rijd je van berglandschap naar de oceaan. Hoe ideaal is dat ?
Bourgogne : topwijnen en levenskunst
Hier draait alles rond genieten. Je huurt een gîte, pakt de fiets en rijdt tussen eindeloze wijngaarden. Namen als Beaune, Nuits-Saint-Georges en Chablis spreken boekdelen. Maar Bourgogne is meer dan wijn : pittige mosterd, sterke maar heerlijke kazen zoals Époisses, en vooral diners die uren duren, met vrienden rond een houten tafel. Dat is het echte Franse leven.
En jij, waar zou jij je gîte boeken ?
Natuurlijk zijn er nog talloze opties : de Elzas met z’n kerstmarkten, de Savoie met smeltende kazen, Corsica met unieke charcuterie… maar laat ik het hierbij houden. Een gîte huren is vooral kiezen voor een regio die je hart aanspreekt (en ja, je maag ook). Dus vertel eens : zie jij jezelf eerder aan de foie gras in de Dordogne, een crêpe in Bretagne of toch met een glas wijn in Bourgogne ?